Igazi gasztro-vénával megáldott barátnőmnél kóstoltam a hétvégén ezt az angol péksüteményt (scone, azaz kb. zsemle), és annyira finom volt, hogy ma én is megpróbáltam elkészíteni.
Hozzávalók 6 főre (kb 20-22 darab lesz belőle):
1 kg liszt, 175 g margarin/vaj, 2 tk só, 4 púpos tk sütőpor, 4 dl tojásos tej (egy tojást felverek és annyi tejet adok hozzá, hogy kijöjjön a 4 dl)
Plusz még egy sodrófát is vásárolnom kellett, mert olyanom még eddig nem volt - Reszkess sepi! :o)
Elkészítés:
1. Szitáljuk a lisztet egy tálba, öntsük hozzá a sót és a sütőport
2. Morzsoljuk bele a margarint, majd lassanként tegyük hozzá a folyadékot. Gyúrjuk tésztává
3. Nyújtsuk ki a tésztát kb. 1-1,5 cm-esre
4. Egy nagyobb pohárral szaggassuk ki, majd süssük aranybarnára őket (alul-felül sütés, 250 fok, kb 15 perc)
5. Tálaljuk melegen vajjal és/vagy lekvárral (de felvágottal, sajttal is finom). Nagyon laktató, kettőnél többet nem lehet legyűrni belőle egyszerre.
.
Nagyon jó!!! Kipróbálom tuti.