Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 56 346 134 km-t sportoltatok

Sérülések és kezelésük

Létrehozta: Odemas  |  2007-01-22 22:37:06-kor

Csak mert ilyen téma még nincs. Na meg azért, mert október óta küszködök a csonthártyagyulladással.

huxezs 2010-04-05 10:42:15 | 233
huxezs képe

Hali, mindenki.
Segítségeteket szeretném kérni.Zavarban van Kaptam egy házi dolgozatot ami a csont betegségekről szól. Köztük van a Csonthártyagyulladás, Heveny ízületi gyulladás, Nem gyulladásos ízületi betegségek, A térd artrózisa. Ezekre kéne nekem olyan segítség, hogy aki tud vmi gyógymódot vagy kezelést az írja már meg. Előre is köszönöm. További szép napot mindenkinek!Vigyor

repcsi 2010-04-04 11:58:13 | 232
repcsi képe

Valóban jók Vigyor  Én például örülnék, ha a gyógyszergyárak orvoslátogatói legalább néha olyan gyógyszereket ajánlanának, amiket ők is megtapasztaltak Kacsintás De ez nem ide tartozik, bocsi. 

Előzmény: Benyus (231)  
Benyus 2010-04-03 20:56:39 | 231
Benyus képe

Hát, azért ha nem az általad forgalmazott terméked reklámoznád, hitelesebbnek tűnne az infót... Persze attól még jó lehet :)

Előzmény: repcsi (230)  
repcsi 2010-04-02 20:03:42 | 230
repcsi képe

Persze, most épp a térdszalag húzódásomat (részleges szakadás) gyógyulását segítem kis mágnesekkel. Orvosilag bizonyított, hogy a mágnesek felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat .  Sok infót találsz a www.sportwellness.hu -n. PowerPatch

Benyus 2010-04-02 13:58:05 | 229
Benyus képe

Nem próbáltam, ezek szerinted használ? Te használtál már ilyet?

Előzmény: repcsi (228)  
repcsi 2010-03-31 23:05:34 | 228
repcsi képe

Mágneses tapasszal próbáltad már? 

Benyus 2010-03-31 20:55:33 | 227
Benyus képe

Sziasztok, volt már vkinek lovaglóizom sérülése? Nekem télen egyszer meghúzodott, és azóta egy hét futás, elmúlik, aztán egy hét pihenő, mert kiújul. Most kihagytam három hetet, kenegettem persze sportkrémekkel, úgy futottam ma óvatosan 4 km-t, de izgulok, nem újul-e ki megint.. Ha kiújul, nem tudom mi lesz, lehet, hogy abba kell hagynom a futást...?

Zog 2009-08-10 15:43:26 | 226
Zog képe

Sziasztok!

Ide is beírom, a sportorvosiba is beírtam, de hátha valaki csak itt olvassa el:

Bütyök van  a lábamon ami begyulladt, még cipőt sem igen tudok húzni. Eddig nem volt ilyen gondom vele, most viszont kábé 1 hónapja fáj a jobb lábamon (a ballal semmi gond), sportcipőben alig érzem - így hétfőtől szombatig pédául kocogtam minden reggel 8-9 km-t.

De aggaszt, hogy egyáltalán nem múlik a fájdalom, illetbe az érzékenysége, ha hozzáér valami oldalról. Ez valami komoly gyulladás szerintetek? Kenegetni és hűteni kéne? Volt nálam a nyaraláskor egy tigrisbalzsam, azt kentem rá néha, de mint halottnak  a csók...

Mindenki véleménye is érdekelne, ha volt ilyen problémája.

A neten sokat kutattam, ott persze szörnyű képeket mutogatnak és műtétet ajánlanak, de - remélem - az én állapotom nem ilyen súlyos. Egy szűk cipőben átfocizott hétvégének és egy ugyanakkor másik szűk cipőben átmulatott hétvégénektudom be a fájdalmat, eddig sosam volt ilyen gondom.

Köszi, ha megosztjátok eseteiteket.

Odemas 2009-07-03 11:30:02 | 225
Odemas képe

Szia!

A topic-ot pont ezzel a problémával indítottam 2 évvel ezelőtt, a tünetek nekem is ugyanezek voltak. Én is megpróbálkoztam mindennel, (jód, lioton, fekete nadálytő), de igazából két dolog segített: egy két hónapos majdnem teljes kihagyás, és a Herbária Árnika krémje. Egyébként nekem teljesen azóta sem gyógyult meg, mert 30-40km-es aszfaltfutás után manapság is egy kicsit érzem, de ez gyorsan elmúlik. A gyógyulási szakasz alatt én áttértem a bringára, így valamennyire azért sikerült edzésben maradni, és fájdalmaim sem voltak.

Előzmény: fcbarcelonazsombi (223)  
mimo4960 2009-07-02 20:14:57 | 224
mimo4960 képe
A lényeg, hogy ne húzd túl. Van olyan gyalogló barátom, akinek beinjekciózták a porcleválásos térdét, csak hogy mehessen. Annyi idős volt, mint most Te. Vigyázz minden porcikádra. Tehetséges vagy, ne sérülés miatt kelljen leállnod!

Előzmény: fcbarcelonazsombi (223)  
fcbarcelonazsombi 2009-07-02 12:42:46 | 223
fcbarcelonazsombi képe

Hát nem tudom a bicajos edzések után nem éreztem soha, hogy megterhelődne vagy, hogy fájjon. Az elmeszesedés meg ijesztőnek tűnik nagyon. Jódra sajnos allergiás vagyok erre már rájöttem miután lemarta a bőrömet. Köszönöm a tanácsokat!

Előzmény: mimo4960 (221)  
fcbarcelonazsombi 2009-07-02 12:41:39 | 222
fcbarcelonazsombi képe

Tünetek teljesen megegyeznek nekem is a leírtakkal de az orvos azt mondta, hogy csonthártya gyulladásom van a röntgenen is látszott, hogy a sípcsont belső felén van egy daganat szerű valami de lehetséges, hogy ínhüvelyek gyulladásom van. Nem tudom most kiváncsi leszek ha elkezdem a futó edzéseket, hogy fog reagálni. Köszönöm a tanácsokat!

Előzmény: ballakornel (220)  
mimo4960 2009-07-02 12:08:20 | 221
mimo4960 képe
A csonthártya gyulladása az gennyes dolog általában. A kemény, hosszú bringaedzéseket(240 kiló) egy ideig ne forszírozd! Ezekkel a gyulladásos dolgokkal az a gebasz, hogy elmeszesedhet valahol, azt meg kenőccsel már nem lehet megfogni. Olyan dolgokkal tartsd karban tested amik a fájó részt nem terhelik. Sokaknak segített már a vízben futás. Ússzál, súlyzózzál most többet. Ha futsz, vagy bicózol, csak lazán! Ha a kórokozók még nem leptek el nagyon, segíthet a jegelés. A fagyott jégzselés zacsit konyharuhába kell tekerni, ezt rugalmas gézzel, odaerősíteni a lábra. Szebb nem leszel tőle, de egy próbát megér. Ha érzed, hogy jó hideg lett, vedd le, majd pár perc múlva lehet ismételni. A jegelés nekem bevált, jó migrénre, húzódásra, vesére, mindenféle gyulladásra. Főleg kemények után amíg szöszmötölök a kajával, etc. addig jegelek.  Olvastam olyat, hogy a jód segít. A nyoma szappanos vízzel lejön. Az egyik legősibb dolog a dunsztkötés éjszakára. Állott vizes ronggyal át kell kötni a lábat, erre folpakot kell tekerni. Ne legyen szoros, egész éjszakára maradjon fenn.  
ballakornel 2009-07-02 12:03:00 | 220
ballakornel képe

Én is azt hittem korábban, ha megfájdult a lábam, hogy csonthártyagyulladásom van, de valószínű erről van szó: http://www.gyorisport.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=43&Itemid=3 Persze nálad lehet, hogy tényleg csonthártyagyulladás. Amikor elolvastam, abszolut ráismertem minden tünetre, a jeges kezelés is bevált.

Csodaszert nem tudok, ha fáj a lábszáram - mint pl tegnap futás után -, akkor kiveszem a fagyből a hideg zseléstasakot, aztán rápakolom. Tegnap utólag bekentem jégzselé és tigrisbalzsam keverékével (drogériában lehet kapni mindkettőt), ezekben kámfor van, ahogy elillannak, hűtik a lábat. De leginkább a jég a tuti.

Előzmény: fcbarcelonazsombi (219)  
fcbarcelonazsombi 2009-07-02 09:14:19 | 219
fcbarcelonazsombi képe

Sziasztok!

Már egy ideje szenvedek csonthártya gyulladással. Az orvos pihenést és lioton gélel való kenést mondott. Másik orvos a válogatottnál mikor meg halotta, hogy lioton gél akkor nevetett egyet  adott ő is egy krémet de az sem sokat használ úgy érzem.

Esetleg ha valakinek volt ilyen problémája és valami csoda szert használt az leírhatná.

Előre köszönöm!

veni 2009-06-26 10:07:16 | 218
veni képe

Esetleg ki lehet próbálni, hogy kicsit jártok vagy futtok néha hátrafelé, vagy oldalirányba. Laughing

Ezzel más izmok fognak dolgozni, szóval megváltozik az izmok, izületek terhelése, és ez segíthet.

4kézláb 2009-06-24 09:51:06 | 217
4kézláb képe

igen bonyolult, mert szerintem neked még meg kell találnod az asszimetria (mozgásodban/testartásodban) okát. ez lehet harántsüllyedés, gerincferdülés, egy elfejtett sérülés valamelyik lábadon stb. ha kiváltó okot megtalálod, akkor pl. talpbetéttel, speciális erősítő gyakorlatokkal, úszással tudomisén csökkentheted a tüneteidet. a bogyó talán szintén segíthet, de önmagában tüneti kezelésnek tekintem.

nálam a megoldást az jelenti, hogy a sérült lábamat külön erősítem. ennek köszönhetően a forgómban a fájdalom most már egyre később jelentkezik. Kisebb megterhelésnél pedig már nem. bogyókat nem szedek, merta tengeri herkentyűkre allergiás vagyok ( nem tudok egy fehérjét lebontani).

nem vagyok orvos, a fenti vélemény csupán a személyes megfigyelésemen alapul. jobbulást!

Előzmény: azazello (211)  
mimo4960 2009-06-24 09:25:41 | 216
mimo4960 képe
Háziorvosom diagnózisa volt. Amúgy nem éreztem folyamatosan, csak futás közben jött elő egy halvány zavaró érzés kívül a bal forgónál. Tudtam futni, de idegesített.

Előzmény: azazello (215)  
azazello 2009-06-23 21:02:17 | 215
azazello képe

Köszönöm a magyarázatot. Ha megengedsz még egy kérdést: a házidoki szűrte ki, vagy beutalót kaptál? Mert az még fél nap. :(. 

Ami még eszembe jutott: ha gyulladás, akkor nem kéne folyamatosan fájnia? Nekem csak 8+ kili után jön elő, 3-4 napig. 

Előzmény: mimo4960 (214)  
mimo4960 2009-06-23 20:41:46 | 214
mimo4960 képe
Az ülőőideg a gerincoszlopból kifutva a forgó környékén kívül halad a sarok irányába. Gyulladását nagyon sok minden okozhatja. Lehet ez pl. mozgás, testtartás, testsúlyváltozás, a test geometriájának változása. Leggyakrabban a forgóban, a fenékben jelentkezik a fájdalom. Az, hogy egy oldalan, vagy mindkettőn érezhető-e, attól függ, amitől van. Nekem a bal oldalon szólalt meg. Magamtól porcra kezdtem szedni zöld kagyló kivonatot, porcerőt, de hasztalan. Hogy mi volt a gyulladás csökkentő, nem emlékszem, de segített.

Előzmény: azazello (213)  
azazello 2009-06-23 17:39:43 | 213
azazello képe
Akkor is, ha csak az egyik oldalon fáj? S mitől lesz ülőideg-gyulladás - ha sokat ül az ember?

Előzmény: mimo4960 (212)  
mimo4960 2009-06-23 17:12:47 | 212
mimo4960 képe
Ha a forgó fáj, az lehet ülőideg-gyulladás is. Addig szedegettem porcra való szereket, amíg a háziorvosom nem fel nem írta a gyulladáscsökkentőt.

Előzmény: azazello (209)  
azazello 2009-06-23 10:12:11 | 211
azazello képe
Köszi, ez kicsit bonyolultnak tűnik. :) Egyelőre asszem, beszedem a megmaradt egy doboz Dona port, utána meg proenzit. Ha 3 hónap múlva is fáj, akkor leszek csak pácban.

Előzmény: 4kézláb (210)  
4kézláb 2009-06-23 09:36:39 | 210
4kézláb képe

a tanácsommal magamból indulok ki. hosszú évek alatt az egyik térdizületem "észrevételnül" elkopott egy szalagnyúlásos síbaleset következtében. húsz évvel később az egyik forgóm nagyobb terhelés után sajog. vlaszónínűleg nem szimetrikusan futok, de itt pár miliméterről beszélhetünk, mert külső szemlélő nem lát rajtam semmit. érdemes lenne elmenned egy szakemberhez. találtam egy nyugat-európában használt szoftvert (talán nálunk is van ilyen, aki tudja írja meg!), ami a segítségünkre lehetne az analízisben.

http://www.contemplas.com/index.aspx

Előzmény: azazello (209)  
azazello 2009-06-23 00:20:43 | 209
azazello képe
Hahó. 10 kili körüli futások után / végén fájdogál a bal forgóm. Pihentettem, új cipőt vettem, úgy tűnik, nem segít. Pedig nem futottam valami sokat idén. Izületi gyengeségre gyanakszom - ilyenkor többetek proenzi-kúrát csinált, sikerrel, jól emlékszem? Én anno a térdemre Dona port szedtem, de az receptes, és nem akarok a dokihoz menni. Köszi a tanácsot!   
rabbitrun 2009-06-11 16:43:23 | 208
rabbitrun képe

Sziasztok!!! Viszonylag rövid ideje kezdtem el futni( ez év január óta), és a futások után mindig fájt az achillesem feletti rész a bal lábamon. Az első hetekbe egy futás után kb 1-2 napig fájt, mostanában már csak futás után 1-2 óráig. Van ötletetek mitől lehet ez, és hogyan kéne kezelnem??

választ előre is köszi!!!!!

Odemas 2009-03-19 00:16:49 | 207
Odemas képe

Na hát az USA-ban is felfedezték, amit Gordon Pirie már vagy 30 éve leírt, a helyes futótechnikáról, és azonmód jó amerikai szokás szerint világszenzációként tüntetik fel hatalmas üzletet építve rá.

http://www.youtube.com/watch?v=1fBh2qH4QbM

Egyébként én 2 éve így futok, (igaz nem Newton cipőben) és azóta semmi "lábproblémám" nem volt.

Jula 2009-02-23 18:53:23 | 206
Jula képe
már nem fájLaughingköszi mindenkinek a tippeketSmile  
felician 2009-02-17 18:03:52 | 205
felician képe
gyógyszertárban kérj rá valamit, biztos, hogy tudnak adni valami hatásos cuccot.

Előzmény: Jula (204)  
Jula 2009-02-17 17:12:09 | 204
Jula képe
Mivel borogassam? a masszíroztatás már megy, csak az a baj, h. ellenszolgáltatást is várnakTongue out az a baj, h. még mindig ugyanúgy fáj:( és ilyen még nem volt:(  
Házisárkány 2009-02-15 21:34:05 | 203
Házisárkány képe

Borogasd egy kicsit,és tényleg nem ártana megmasszíroztatni!

Gyógyúljgass!!!

Előzmény: Jula (201)  
futor 2009-02-14 23:26:19 | 202
futor képe
igen  
Jula 2009-02-14 22:02:51 | 201
Jula képe
Kiderült: a csomó amiatt volt, h. kicsit megdagadt a nyirokmirigyim vagy mim, a vállamban meg begyulladtak az ízületek és elvileg pihentetni kéne, de nem vagyok képes ráEmbarassed. Úgyh. még mindig fáj, de úszás közben meg tudom csinálni, h. nem figyelek rá és akkor csak egy kicsit érzem h. fáj, de edzés után meg nagyon:( Következő napra kicsit jobb lesz, de aztán megint edzés... de nem tudom megcsinálni h. ne menjek, közben nem zavar annyira, egyszer meg csak elmúlik, nem?  
Skyfox 2009-02-14 14:07:37 | 200
Skyfox képe
Köszönöm a tanácsot! Az aszfaltra én is gyanakodtam, de mivel csak a jobb -erősebb- jábam bánja nem tartottam egyértelműen felelősnek. Ennél jóval hosszabbakat is futok, az nem okozhatja. Talpaim külső részén érezhető égető érzést szintén nem tudom csak az aszfaltra fogni. Jelenleg Flector EP géllel kenegetem, és Bioptron lámpázom. A pihi kérdése nehzebb, mert nyakamon a versenyidény kezdete, mindenesetre visszavettem.

Előzmény: felician (199)  
felician 2009-02-14 11:26:21 | 199
felician képe
ha a cipőt normál lábra (is) ajánlják, nem hiszem, hogy attól lenne. Persze nem kizárt. Én inkább az aszfaltra tippelnék. idén első, ráadásul hosszabb (ha jól értem, eddig rövidebbek, nem aszfalton, és lassabbak voltak). Pihi, inno rheuma forte krém (nekem bevált hasonló sérülésre; de csínján, mert a csípőse az 2-4 óra múlva érződik, és ha sokat kensz föl, az nappal vicces, éjjel álmodban ijesztő...:)). Ha sokáig nem múlik, doki.

Előzmény: Skyfox (198)  
Skyfox 2009-02-13 12:09:42 | 198
Skyfox képe

Szevasztok futótársak!

Az idei első országúti futásom alkalmával belecsaptam a lecsóba, ugyanis bevállaltam egy 20-ast a karácsonyi ajándékommal, egy Asics Cumulussal. Nagyon kellemes érzés volt végig. Jól párnázott, viszonylag gyors cipő. Nem erőltettem az iramot, mert november óta csak 145 bmp alatti futásokat csináltam. Most azért emeltem kissé és 150-et próbáltam tartani. Így lettek 4:30-4:40-es km-eim. Nem volt semmi gond addig, míg a nyújtás után vissza nem hűltek az izmaim, izületeim. Onnantól kezdve heveny gyulladásban van a jobb térdem külső felén lévő szalag, a térdtől fel- és lefelé úgy 10 cm hosszan. Ráadásul mindkét talpam külső részén erőteljes égő érzést tapasztaltam. Mivel sem a táv, sem az iram, sem a talaj nem volt extrém számomra, ezért csak a cipőre tudok gyanakodni. Nekem normál lábboltozatom van. A Cumulust normál ill szupináló lábúaknak ajánlják. Kérdésem, hogy a magas lábboltozatúaknak gyártott cipő tud-e ilyen kellemetlenséget okozni egy normál lábboltozatúnak?

supy33 2009-02-12 20:28:04 | 197
supy33 képe
Köszönöm a tanácsokat. Egyébként szerencsére nem gipszelik.Smile  
futor 2009-02-12 11:52:09 | 196
futor képe
Nem gipszelik?  
torolt_885 2009-02-12 09:51:08 | 195
torolt_885 képe
Szia ! nekem egy évvel ezelőtt volt eltörve ,ha jól emlékszem egy picit borogattam,amíg éreztem ,hogy jól esik. Alapperc volt eltörve,az egész lábfejem tizta vérömleny volt.ahogy múlt a csúnyaság úgy tudtam újra terhelni ,negyedik héten már futottam.Neked is mielőbbi gyógyulást kivánok!

Előzmény: supy33 (193)  
mnorberto 2009-02-12 09:00:41 | 194
mnorberto képe

Szia Supy!

Véleményem szerint a törött lábujjat szerintem pihentetés mellett inkább kézmeleg vízben áztasd, vagy használj iszapot, de mindenképp kérdezd meg az orvostól. Jobbulást kívánok! Wink

Előzmény: supy33 (193)  
supy33 2009-02-11 19:25:24 | 193
supy33 képe
Segítség. Sajnos eltörtem a lábujjamat. Kérdés: Ha jegelem az segít a gyógyulásban?  
Házisárkány 2009-02-09 08:24:01 | 192
Házisárkány képe
Lehet,hogy olyan leterhelt vagy becsomósodtál!Kérj meg valakit,hogy maszírozza ki!

Előzmény: Jula (190)  
futor 2009-02-08 20:41:14 | 191
futor képe

A tyúk vagy a tojás?

Lehet , hogy fáj a vállad és ettől van a nyakadban egy csomó, nem?

Előzmény: Jula (190)  
Jula 2009-02-08 15:50:36 | 190
Jula képe
Sziasztok! Mitől lehet az, h. a nyakamban van egy csomó vagy nem tom mi és fáj tőle a vállam?:( mit csináljak?  
Házisárkány 2008-06-19 16:31:30 | 189
Házisárkány képe
nem biztos,hogy a szakszó helyes volt......  
Házisárkány 2008-06-19 07:49:24 | 188
Házisárkány képe

Hirtelen szívhalál:un.kamrai fibrilláció,amikor a szívnek nincs ereje pumpálni,csak rángatózik,ilyenkor ütik ki az embert.Bővebbet talán Shig tud mondani,ajánlom,hogy keresd meg őt.

Előrejelezni sportolóknál lehet egyes eseteknél a legrosszabb,hogy általában nem,az ilyen megmagyarázhatatlan és igazságtalan okból távoztak fiatal éveikben többek között Bánka Kristóf,Fehér Miklós. 

Tényleg keresd meg Shiget,ha érdekel,azt hiszem ez a szakterülete.Megnyugtatót nem is de talán kimerítő választ pedig egy kardiolódus tud mondani.

Előzmény: Odemas (187)  
Odemas 2008-06-18 22:54:43 | 187
Odemas képe

Nem kimondottan sérülés, de talán ide tartozik.

Tud valaki valamit a hirtelen szívhahlálról. Lehet-e valahogy előrejelezni, vagy van valamiféle diagnosztika, ami esetleg kimutathatja, hogy valaki esélyes-e rá?

Egy fiatal triatlonos ismerősöm halt meg így mindenféle előjel nélkül.

ripetti 2008-06-12 18:21:29 | 186
ripetti képe

Szia,

Köszönöm a tippeket. :) 

Előzmény: Házisárkány (184)  
mjoci 2008-06-12 18:20:06 | 185
mjoci képe
Házisárkány 2008-06-12 16:11:19 | 184
Házisárkány képe

Nem futástól,hanem a tánctól....,nekem is volt már ilyen

Ha jobban megerősítettem a talpizmaimat-mert ilyen is van,akkor az egész lábszáram izmai jobban bírták a terhelést.Példáúl spicc-cipőben gyakorlással.Mivel nem táncolsz,hanem futsz,van más módszer is.

Mezítlábjárással,a lábújjak kézként való használásával(megpróbálni írni a lábbal ceruzával),féltalpon való járással és felgördülésekkel emberesen megerősödnek a boltozatok a talpon-mind a három.A legfontosabb futás szempontjából a bokaboltozat,rendszeres gyakorlástól milimétereket mehet följebb!

De ezt szerintem az ortopéd-doki is elmondja majd! 

Előzmény: ripetti (183)